Hír - 2024.02.29.

Mikor érdemes egészségügyi szervezetfejlesztő segítségét kérni?

Munkánk során folyamatosan tapasztaljuk, hogy az egészségügyi intézmények változatos kihívásokkal küzdenek. A szervezetfejlesztő sok esetben segíthet.

Az orvos és egészségügyi szakdolgozók hiánya mellett a megfelelő hatékonyság és az eredmények fenntartása, valamint folyamatos növelése is újabb és újabb feladatokat ró a HR-esekre és a cégvezetőkre. Elakadások esetén sok esetben a szervezetfejlesztés és egy független, külsős szakember újszerű látásmódja sokat segíthet a megoldásban. Olvass tovább, máris mutatjuk mikor érdemes egészségügyi szervezetfejlesztő segítségét kérni. 

A vállalati és HR folyamatok rendszeres felülvizsgálata és szükség szerinti megújítása kulcsfontosságú a szervezet hatékonyságának növelése, a páciensek optimális ellátása, a szakmai színvonal fenntartása és a szolgáltatások minőségének javítása érdekében. Mindezek hosszútávon az üzleti eredményességre, a munkavállalói morálra, a szolgáltatások színvonalára és a páciensek ügyfélélményére is hatással vannak. 

A szervezetfejlesztéssel tehát mindenki nyer. 

Egyértelmű jelek, hogy szervezetfejlesztésre van szükség

Csökkenő teljesítmény

Egy egészségügyi intézmény teljesítményét számos tényező befolyásolhatja. Hazai viszonylatban azonban mindenképpen érdemes megkeresni a csökkenés kiváltó okait, ha a tényleges eredmények elmaradnak a tervezettől. A kereslet ugyanis hazánkban óriási, a teljesítményromlás okai nagy valószínűséggel a szervezeten belül keresendők. 

Ha huzamosabb ideig nem sikerül megtalálni a csökkenő teljesítmény okait, akkor érdemes szervezetfejlesztő segítségét kérni, aki dedikáltan foglalkozik a szervezet működésének optimalizálásával és a termelékenység növelésével.

Szervezeten belüli problémák 

A mindennapi feladatok és az egészségügyben tapasztalható stresszterhelés gyakran vezet különböző munkahelyi konfliktusok, kommunikációs nehézségek és együttműködési zavarok kialakulásához. 

Ha ezeket nem sikerül házon belül rendezni, szintén érdemes szervezetfejlesztő segítségét kérni, aki a HR folyamatok megújításával, a problémamegoldó képesség fejlesztésével, szükség esetén átszervezésekkel, a személyes motivációk felfedésével és akár karrier coaching gyakorlatokkal segíthet feloldani a helyzetet és hatékonyabbá tenni a szervezet működését.

Sokasodó negatív visszajelzések

A páciensektől érkező közvetlen vagy akár közvetett módon (Facebook vagy Google cégemen keresztül) érkező sokasodó negatív visszajelzések hosszútávon komoly üzleti kockázatot jelentenek. 

Egyértelmű jelzés ugyanakkor arról, hogy változtatásra van szükség. Amennyiben nem sikerül felfedni és/vagy házon belül kezelni a probléma okát, érdemes szervezetfejlesztőhöz fordulni, akik független, külső szakértőként segít megérteni a negatív kommentek mögötti elakadásokat. 

Növekvő fluktuáció

Egészségügyi fejvadászként mi is látjuk, hogy az egészségügyi intézményekben gyakori, hogy akár néhány hónap után is felmondanak az orvosok. Ennek hátterében egyértelműen szervezeti hiányosságok állnak, amelyek kezelésével a tendencia megállítható és egy stabil, szakértői orvosi csapat állítható össze. 

Bár a legtöbb orvos egyszerre több helyen is praktizál, valójában ők is állandóságra, kiszámíthatóságra vágynak. Ha ezt az egészségügyi intézmény biztosítani tudja számukra, évekre elköteleződnek. 

Szervezetfejlesztési módszerek

Szervezetfejlesztési munkánk során több különböző, jól bevált módszert is alkalmazunk, ilyen pl. a HR folyamatok felülvizsgálata, a kommunikációs és konfliktuskezelő gyakorlatok és a folyamatoptimalizálás.

HR folyamatok felülvizsgálata

A mindennapi HR feladatok mellett sokszor a szakma egyik legfontosabb területére nem marad elég kapacitás: a munkahelyi dinamikák menedzselésére és a szervezet fejlesztését célzó projektek kidolgozására, a változások menedzselésére, a vállalati kultúra építésére. Éppen ezek a területek segíthetnének hatékonyabbá és versenyképesebbé tenni a vállalat működését. 

Külsős szervezetfejlesztőként ezért minden esetben kiemelten foglalkozunk a HR folyamatok felülvizsgálatával, hogy kiderüljön, mennyi kapacitás marad ezekre házon belül a toborzási, munkaerő-tervezési, bérekkel és munkajoggal kapcsolatos feladatok és a képzések szervezése mellett. 

A HR feladatok és folyamatok optimalizálásával sok esetben házon belül kezelhetők a nehézségek, a célokat támogató gyakorlatok bevezetésével pedig a hatékonyság és eredményesség növekedése sem marad el. Az új folyamatok segíthetik ugyanakkor egyszerűsítik az alkalmazottak felvételét, a toborzást, valamint a meglévő orvosok és egészségügyi szakdolgozók megtartását is.

Kommunikációs tréningek

Amennyiben a szervezeti elakadások hátterében kommunikációs nehézségek állnak, abban az esetben a célzott kommunikációs tréningek és workshopok jelenthetnek megoldást.

A kommunikációs tréning jó eszköz

  • a szakmán belüli befolyás növeléséhez, 
  • a konfliktusok kialakulásának megelőzéséhez, 
  • a stressz negatív hatásainak csökkentéséhez,
  • cselekvésre ösztönző kommunikációs stílus kialakításához,
  • érveléstechnikai módszerek elsajátításához. 

Konfliktuskezelő gyakorlatok

Konfliktusokkal tarkított munkahelyi környezet hátterében számos ok állhat. A szervezetfejlesztő bevonása az első lépés a probléma gyökerének feltérképezésében. A speciális, konfliktuskezelő gyakorlatok pedig segítenek megérteni a másik fél nézőpontját és magát a konfliktust. 

A gyakorlatok segítenek felhívni a figyelmet a leggyakoribb kommunikációs hibákra és konkrét megoldási stratégiákat kínálnak azok kezeléséhez. Ezzel pedig hosszútávon is megteremthető a harmonikus munkakörnyezet.

Folyamatjavítás

A szervezetfejlesztés során az egyik legfontosabb lépés a folyamatok felülvizsgálata és a hatékonyságot gátló tényezők azonosítása, majd az új, eredményesebb folyamatok kidolgozása és azok implementálása.

Világunk rendkívül gyorsan változik, ezért az egészségügyi intézmények működésében is normális, hogy a meglévő folyamatok megújítása időről időre szükséges a hatékonyság és a versenyképesség javítása miatt. A szervezetfejlesztés során kialakított friss és megfelelően optimalizált folyamatok támogatják az intézményt a gyorsabb döntéshozatalban, a tervezett eredmények elérésében és az ügyfélélmény javításában. Érdemes vele foglalkozni.

Neked is segítünk hatékonyabbá tenni a folyamatokat! 

Kérj ajánlatot szervezetfejlesztésre »

A MedConnect blogja

A MedConnect blogja

Olvass még több aktualitásról, érdekességről és az új HR trendekről az egészségügy folyamatosan változó világából a MedConnect blogon!


MedConnect Blog

Legfrissebb hírek az egészségügyi HR világából.

Kapcsolatfelvétel