Hír - 2023.10.18.

Kiégés az egészségügyben - nem csak a váltás az egyetlen út

Az egészségügyi szektor az egyik legjobban megterhelő és legnagyobb stresszel járó szakterület. Az orvosok, ápolók és más egészségügyi szakdolgozók napi szinten találkoznak élet-halál helyzetekkel, jelentős érzelmi megpróbáltatásnak vannak kitéve, rendkívüli munkaterhelés hárul rájuk és sokszor a feltételek sem ideálisak. Nem meglepő, hogy a kiégés az egészségügyben egyre nagyobb méreteket ölt. Bár elsőre a menekülés tűnik a legjobb megoldásnak, sokszor nem kell elengedni az imádott hivatást, mert van más, járható út is.

Mi az a kiégés?

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint a kiégés a krónikus munkahelyi stresszből eredő tünetegyüttes, amely jelentős fizikai-érzelmi és mentális kimerülést eredményez. A hosszú ideig fennálló, fokozott érzelmi megterhelés következtében kialakuló állapot miatt az érintett tartós tehetetlenséget, inkompetencia érzését éli meg, csökken a munkakedve, a motivációja és munkahelyi teljesítménye, és a feladatait is monotonnak, értéktelennek tartja. Következményeként sérülhetnek és felszínessé válhatnak a munkahelyi kapcsolatok, konfliktusok alakulhatnak ki és akár egészségügyi panaszok is jelentkezhetnek. 

A kiégést a WHO nem sorolja az orvosi állapot vagy mentális zavar kategóriájába, ennek ellenére kell foglalkozni vele, mert ha már kialakult, külső segítség nélkül nehéz leküzdeni. Bár a kiégés ellen a megelőzés lenne a leghatékonyabb védekezés, a mindennapos teljesítménykényszer árnyékában kevés munkáltató foglalkozik ezzel és a munkavállalók is csak akkor találkoznak a témával, amikor már maguk is érintettek. Ekkor is jó, ha minél előbb be tudjuk azonosítani, hogy kiégés okozza a panaszokat és szakember, pl. egészségügyi karrier coach segítségét kérjük. 

A kiégés folyamata

A kiégés nem egyik pillanatról a másikra történik meg, az első tünetek már egészen korán jelentkeznek. 

A probléma akkor kezdődik, amikor a kezdetben lelkes, kitartó és és proaktív szakember pozitív visszajelzések hiányában elveszíti a lelkesedését, a teljesítménye fokozatosan csökkenni kezd és a munkatársak és a feladatok iránt is alábbhagy az érdeklődése. 

Ezeket ő maga is észleli, ezért megpróbál még nagyobb intenzitással dolgozni és bizonyítani rátermettségét. A munka miatt hanyagolni kezdi a társas kapcsolatait, mégis egyre kevésbé lesz hatékony és a betegek felé is tanúsított empatikus hozzáállása is elvész. 

A kiégés utolsó fázisában megjelenik a közöny, amikor is a szakember már csak rutinból végzi a feladatait, kerüli a társas kapcsolatokat, visszahúzódóvá és rosszkedvűvé válik. Ekkor jelennek meg az egyértelmű fizikai tünetek is. 

Honnan tudhatod, hogy ki vagy égve?

Sokszor nehéz egyértelműen felismerni a kiégést, mert a tünetei fokozatosan alakulnak ki és könnyen összetéveszthetők a mindennapi stresszel. Ha viszont sokszor lelkileg és testileg is fáradtnak érzed magad, észreveszed, hogy egyre kevésbé érdekel a munkád vagy a betegeid, érezhetően csökken a teljesítményed vagy sokkal több energiát igényel a feladataid elvégzése, mint korábban, akkor kiégésre gyanakodhatsz. 

Figyeld meg, hogy mennyire jellemzők rád az alábbi tünetek: 

A kiégés tünetei

 • Krónikus fáradtság és kimerültség
  állandó fizikai és érzelmi kimerültség, amely reggelente már az ébredéssel kezdődik és napközben folyamatosan fennáll.
 • Alvászavarok
  Nehézség az elalvásban vagy az átalvásban, még akkor is, ha fáradt vagy.
 • Koncentrációhiány és feledékenység
  A figyelem és a koncentráció csökkenése, problémák az információ emlékezetben tartásával.
 • Fizikai tünetek
  Gyakori fejfájás, emésztési problémák, fájdalom, izomfeszülés vagy immunrendszeri zavarok.
 • Motiváció hiánya
  Az elvégzendő feladatok iránti érdeklődés és lelkesedés elvesztése, apátia.
 • Negativitás vagy cinizmus
  Negatív vagy cinikus hozzáállás a munkához vagy az élethez általában, csökkenő empátia.
 • Munkahelyi teljesítmény csökkenése
  Nehézségek a munkahelyi feladatok elvégzésében, csökkenő produktivitás és hatékonyság.
 • Elidegenedés a munkától vagy a kapcsolatoktól
  Elszigetelődés, a társas interakciók minimalizálása, nehézség a kapcsolatok fenntartásában.
 • Érzés, hogy nem érünk el semmit
  A munkával kapcsolatos eredmények vagy előrehaladás érzésének hiánya, elégedetlenség.
 • Gyakori betegség
  A stressz és a kimerültség gyengítheti az immunrendszert, így a kiégett személyek gyakrabban betegszenek meg.

Ha ezeket a tüneteket tapasztalod magadon, vedd komolyan a helyzetet és fordulj hozzánk bizalommal. Az egészségügyi karrier coaching sokat segíthet, mert nem mindig csak a munkahelyváltás jelenthet megoldást. A kiégés ugyanis kezelhető, és a megfelelő lépésekkel, szakértői támogatással és változtatásokkal újra helyreállítható a munka és magánélet egyensúlya. 

Neked is segítek! Fordulj hozzám bizalommal! 

Kapcsolatfelvétel »

A MedConnect blogja

A MedConnect blogja

Olvass még több aktualitásról, érdekességről és az új HR trendekről az egészségügy folyamatosan változó világából a MedConnect blogon!


MedConnect Blog

Legfrissebb hírek az egészségügyi HR világából.

Kapcsolatfelvétel