Hír - 2023.09.05.

Egészségügyi mediáció: új út a sikeres toborzáshoz

Az orvosok és egészségügyi szakdolgozók toborzása és hosszú távú megtartása egyre nagyobb gondot jelent az intézmények számára. Ezért is értékelődik fel egyre inkább az egészségügyi mediátor szerepe a személyes interjúk és bértárgyalások során. De mit is jelent pontosan az egészségügyi mediáció, mit csinál a mediátor és milyen esetekben érdemes megbízni? Nézzük meg pontról pontra.

Mi az az egészségügyi mediáció? 

Az egészségügyi mediáció folyamata során egy független, harmadik fél segít közös nevezőre hozni az egészségügyi intézmények és a foglalkoztatni kívánt orvosok igényeit, elvárásait és lehetőségeit. A mediátor szakértőként segít az interjúk, az egyeztetések lebonyolításában és a bértárgyalások koordinálásában. 

Nagy előnye, hogy pontosan ismeri a szervezet fő szempontjait és a jelölt személyes preferenciáit. Így gyorsabban és hatékonyabban találja meg a mindkét fél számára előnyös és elfogadható kompromisszumot.

Mikor érdemes egészségügyi mediátort megbízni?

Egészségügyi mediátor bevonására sok esetben akkor kerül sor, amikor az intézmény már kiválasztotta az orvost, akit szívesen foglalkoztatna, a feltételekben azonban nem tudnak megegyezni. Ilyenkor a mediátor bevonása segít hatékonyan előrelendíteni a folyamatot.

Az egészségügyi mediátor

 • független szakértő
  Szakértelmével segít az egyes egészségügyi pozíciókra leginkább megfelelő jelölt kiválasztásában. 
 • megállapodásra törekszik
  A mindenki számára kölcsönösen előnyös megállapodás létrehozására törekszik. 
 • jól kezeli a konfliktusokat
  Segít az esetleges konfliktusok feloldásában, és az eredményes tárgyalásokhoz szükséges pozitív és konstruktív légkör megteremtésében.
 • időt és pénzt spórol
  Hatékonyabbá teszi a toborzási folyamatot, ezzel időt és pénzt takarít meg az egészségügyi intézmény számára. 

A mediátor szerepe kizárólag a tárgyalások és egyeztetések koordinálására és a haladás elősegítésére terjed ki. Nem vesz részt a döntéshozatalban és nem befolyásolja egyik felet sem a szabad döntésében. 

Ugyanakkor 

 • segít, hogy a felek konstruktívan kommunikáljanak egymással, 
 • támogatja, hogy a felek a közös cél felé haladjanak,
 • fontos információkkal segíti, hogy a felek jobban megértsék egymás álláspontjait, 
 • közreműködik az elfogadott feltételek dokumentálásában. 

Hogyan működik a mediáció? 

Az egészségügyi mediáció sikerét jelentősen befolyásolja, hogy mennyire közeliek vagy éppen távoliak a felek elvárásai és igényei. Ezért kulcsfontosságú, hogy a mediátor a lehető legtöbb információval rendelkezzen az orvosról és az egészségügyi intézményről egyaránt. 

A folyamat kezdetén a mediátor külön-külön egyeztet az orvossal és az egészségügyi intézmény képviselőjével, amely során pontosan feltérképezi 

 • bérezéssel kapcsolatos elvárásokat, 
 • munkaidővel és beosztással kapcsolatos igényeket, 
 • a munkakörülményekre vonatkozó előnyöket, 
 • a béren kívüli és egyéb juttatásokat, 
 • és bármilyen egyéb fontos részletet, ami előremozdíthatja a megállapodást. 

A mediátor kulcsfontosságú szerepet vállal az egymástól eltérő elképzelések közelítésében és a hosszútávon sikeres együttműködés létrehozásában. Működő kompromisszum például, hogy a közös munka az elvártnál alacsonyabb bérezéssel indul, majd 3 hónapot követően újratárgyalják a juttatásokat. Ez idő alatt az intézmény is felmérheti, hogy illik-e az orvosi teambe az új kolléga, milyen szakmai kompetenciákkal tudja támogatni a szervezet munkáját. Amennyiben egyeznek az elvárások, kockázat nélkül tudja vállalni hosszú távon a magasabb bérezést.

Fontos ugyanakkor, hogy a mediátor a teljes folyamat alatt semleges és objektív közvetítőként vesz részt. Mindkét fél érdekeit ugyanúgy képviseli annak érdekében, hogy az egyeztetések konstruktívak és eredményesek legyenek, és előnyös és elfogadható megoldás szülessen. 

Az egészségügyi mediáció hatékony és eredményes stratégiai lépés az egészségügyi intézmények toborzási folyamatában és bevált megoldás a kezdetben egymástól eltérő feltételek közelítéséhez. Mediátor alkalmazásával sokszor hetek alatt megállapodás születik, ezzel a szervezetek rengeteg időt és pénzt spórolnak, és a választott orvos jóval korábban csatlakozhat a teamhez. 

Segítünk egyszerűsíteni és sikeresebbé tenni az egészségügyi bértárgyalásokat. Ajánlatkéres »

A MedConnect blogja

A MedConnect blogja

Olvass még több aktualitásról, érdekességről és az új HR trendekről az egészségügy folyamatosan változó világából a MedConnect blogon!


MedConnect Blog

Legfrissebb hírek az egészségügyi HR világából.

Kapcsolatfelvétel