Hír - 2023.09.19.

3 megoldás az egyre nagyobb egészségügyi szakemberhiányra

Egyre nehezebb az egészségügyi területen dolgozó HR-esek feladata, ha az orvosok, szakápolók vagy más egészségügyi szakdolgozók toborzásáról van szó. A hagyományos álláshirdetések nem működnek, fel kell venni a versenyt a nyugati bérezéssel és a külföldi klinikák felszereltsége is csábító. A minőségi szakmai- és munkakörülmények azonban már itthon is elérhetők, mutatjuk, hol érdemes keresni.

Az egészségügyi szakemberhiány okai

Az egyre mélyülő egészségügyi szakemberhiány mögött összetett okok állnak: 

 • Sokan nem írták alá az új egészségügyi szolgálati jogviszonyról szóló 2022-es szerződésmódosításokat, mert ellehetetleníti, hogy az állami jogviszony mellett magánpraxist is tarthassanak fenn. Illetve ez csak külön engedéllyel lenne megvalósítható. 
 • Sokan már azelőtt váltottak, hogy alá kellett volna írni az új szerződést. 
 • A COVID időszak minden korábbinál nagyobb terhelése miatt sok nyugdíjas orvos távozott a rendszerből. 
 • Megnőtt a pályaelhagyók aránya, mind a frissen végzettek, mind fokozott terhelés miatt kiégett szakemberek részéről. 
 • A fentiek miatt a pályán maradók terhelése még tovább nő, ami fokozottan nehezíti a toborzást. 
 • Évek óta zajlik az orvosok és egészségügyi szakemberek külföldre vándorlása is. A jobb bér és a modernebb munkakörnyezet miatt sokszor már a frissen végzett orvosok is azonnal külföldön vállalnak munkát.
 • Nem egyszerű a korábban külföldön praktizáló orvosok hazatérése sem. 15-20 éves tapasztalattal kellene újra pontszámokat gyűjteniük a hazánkban szükséges engedélyek megszerzéséhez, amit sokan nem vállalnak. Így bár hazatérnének, kénytelenek továbbra is külföldön praktizálni.

Az egészségügyben a hagyományos álláshirdetések nem működnek

A nyugati szintű bérezés, a szakmai elismerés, a megbecsülés és a legmodernebb munkakörnyezet hazánkban is egyre több magánegészségügyi intézményben elérhető. 

Ezek viszont jellemzően a saját weboldalukon toboroznak vagy direkt megkeresés, ajánlás alapján töltik fel a nyitott pozíciókat. 

18+ éves tapasztalatunk is azt mutatja, hogy a hagyományos álláshirdetések az egészségügyben nem működnek, mert munkavállalói oldalról lehetetlennek tűnik naprakészen böngészni az összes klinika állásajánlatát és ilyen fokú leterheltség mellett nem marad kapacitás az önéletrajz-gyártásra sem.

Éppen ezért a legjobb lehetőségek szakmai berkeken belül forognak, a szakemberek személyes ajánlás alapján váltanak munkahelyet, élénk a kommunikáció a különböző szakmai csoportokban. 

3 lehetőség azonban minden korábbinál hatékonyabb: 

3 megoldás az egészségügyi szakemberhiányra

1.Egészségügyi fejvadászat 90%-os sikerrátával

Az évtizedek alatt kiépített és folyamatosan bővülő egészségügyi kapcsolati háló, az egyetemekkel és orvosi szakiskolákkal való szoros együttműködés, valamint az intézmények és az egészségügyi szakdolgozók igényeinek pontos ismerete lerövidíti a nyitott pozíciók betöltését, mert

 • a szakmai előszűrés biztosítja, hogy kizárólag az intézmény igényeinek megfelelő jelöltek kerülnek kiközvetítésre, 
 • kizárólag a világszínvonalú, hazai orvos- és nővérképzésből kerülnek ki a jelöltek.

Az egészségügyi fejvadász megbízása jelentős pénzt és időt spórol, mert

 • sokszor hetek alatt sikerül megtalálni a tökéletes jelöltet, 
 • kevesebb, de az igényeknek megfelelő jelölt közül kell választani, 
 • gyorsabb a kiválasztás és az interjúztatás, 
 • nem csak a célzottan munkahelyváltásra készülő szakemberek közül lehet válogatni, 
 • pontosan és előre meghatározott a toborzás díja. 

2. Egészségügyi szervezetfejlesztés

Az egészségügyben talán minden más területnél fontosabb az összehangolt, szakmailag kifogástalan csapatmunka. Az egészségügyi szervezetfejlesztés célja, hogy a lehető leghatékonyabb és szakmailag is összehangolt orvosi teamet állítsa össze. Ez nemcsak a szervezet üzleti céljait támogatja, de a színvonalas betegellátáshoz is elengedhetetlen. 

Az egészségügyi szervezetfejlesztés ezért hatalmas segítség, ha 

 • új rendszer, hatékonyabb folyamatok bevezetés előtt áll a klinika,
 • konfliktusok vannak az egészségügyi teamben,
 • egyre több a szakmai hiba a mindennapokban, 
 • magas a fluktuáció. 

3. Onboarding támogatás

További jó megoldás a gyors fluktuáció csökkentésére, ha az újonnan a szakmai csapatba kerülő egészségügyi munkatárs minden számára szükséges segítséget és támogatást megkap a gördülékeny beilleszkedéshez. 

Ez a minőségi csapatmunka, a kifogástalan szakmai teljesítmény és közvetetten az üzleti sikerek kulcsa is egyben. 

Nem léteznek sablonmegoldások, hiszen minden munkatárs és minden intézmény is más. A jól felépített onboarding támogatással azonban minden korábbinál hatékonyabb a betanulás, rövidebb a tényleges termeléshez szükséges idő és érezhetően nagyobb lesz a lojalitás is. 

Az egészségügyi szakemberhiány kezelése az intézmények, a szakemberek és a páciensek közös célja. Az egészségügyi fejvadászat, az egészségügyi szervezetfejlesztés, valamint az onboarding támogatás pedig egyaránt hozzájárulhat, hogy a hazai egészségügyi rendszer újra stabil lábakon állhasson. 

Az egészségügyi fejvadászat segít megtalálni az adott pozícióra legalkalmasabb szakembert, a szervezetfejlesztés segítségével minden korábbinál hatékonyabb orvosi team állítható össze, az onboarding támogatás pedig biztosítja, hogy az újonnan belépő munkatársak gyorsan és sikeresen megtalálják a helyüket a csapatban. 

Mindezek segítségével talán csökkenthető az elvándorlás intenzitása és egy olyan egészségesebb, erősebb és fenntartható egészségügyi rendszer alakulhat ki, ahol az orvosok és egészségügyi szakdolgozók is megtalálják a számításaikat, az intézmények is sikeresen működhetnek és a páciensek is emberséges és szakmailag kifogástalan ellátásban részesülhetnek.

Segítünk összeállítani az ideális orvosi teamet és hatékonyabbá tenni a szervezeti folyamatokat. Írj nekünk »

A MedConnect blogja

A MedConnect blogja

Olvass még több aktualitásról, érdekességről és az új HR trendekről az egészségügy folyamatosan változó világából a MedConnect blogon!


MedConnect Blog

Legfrissebb hírek az egészségügyi HR világából.

Kapcsolatfelvétel