Hír - 2023.12.21.

3 módszer az egészségügyi pályaelhagyás megelőzésére

Egyre hangosabban konganak az egészségügy vészharangjai, hiszen ha nem sikerül megtartani a képzett és tapasztalt szakembereket, az egészségügy össze fog roppanni.

Egyre hangosabban konganak az egészségügy vészharangjai, hiszen ha nem sikerül megtartani a fiatal pályakezdőket, a pályájuk elején lévő orvosokat és szakápolókat, és tovább növekszik a külföldre vándorlók és a pályaelhagyók aránya, akkor előbb vagy utóbb a hazai - magán és állami - egészségügy össze fog roppanni. 

Napjainkban a béren túl már több módszer is létezik az egészségügyi pályaelhagyás megelőzésére. Olvass tovább, mutatunk ezek közül hármat. 

1. Építsd fel a munkahelyi jóllét alapjait 

Az elmúlt években egyre nagyobb teret nyer magának a wellbeing, azaz a munkahelyi jóllét. Ez azt jelenti, hogy az orvosok és más egészségügyi szakemberek olyan környezetben tölthetik a napjaik nagy részét, ahol szívesen tartózkodnak, szeretnek dolgozni, mert harmonikus és inspiráló a munkakörnyezet, közös programok segítik mélyíteni a munkatársak közötti kapcsolatot és együttműködést, játékos megoldások segítik a személyes elakadások feloldását. 

Ezt még tovább emelhetik a munka melletti extrák, mint amilyenek például a családi napok vagy az egészség napok. 

A minőségi életszínvonalhoz elegendő munkabér elengedhetetlen eszköze az egészségügyi pályaelhagyás megelőzésére. A munkahelyi jóllét pedig az a megtartó erő, ami hosszú távon is lojálissá, lelkessé teszi a munkavállalókat, akik így kiégés nélkül, kiváló teljesítményre lehetnek képesek. 

2. Maximális teljesítményt ösztönző programok 

A legtöbb ember szívesen dolgozik és személyes vágya, hogy a lehetőségeihez mérten a lehető legtöbbet hozza ki a munkájából. Óriási megtartó ereje van, ha az orvosok és egészségügyi szakemberek érzik, hogy fontos a munkájuk, és ezt mások is elismerik. 

Különböző ösztönző programok segítségével azonban még magasabb fokú teljesítményre is képesek. Ilyen például, ha különböző szakmai képzéseken vehetnek részt a kompetenciáik fejlesztéséhez vagy munkahelyen tapasztalt pszichológustól, karrier coachtól vagy trénertől kapnak segítséget a munkahelyi konfliktusok és a negatív szituációk feloldásához, a kiégés tüneteinek azonosításához és kezeléséhez, a karrierben tapasztalt elakadások megértéséhez és a továbblépéshez. 

A Medconnect-nél erre már az onboarding folyamat, azaz a csapatba való illesztés során is kiemelten ügyelünk. Az adott pozícióra szabott beillesztési terv jó mankó az új munkatárs belépésekor és a későbbi motiváció során vagy az elakadások kezelésében.

3. Tehetségmenedzsment a teljes karrierút alatt 

Bár az egészségügyben még csak néhány éve észrevehető, de a tehetségmenedzsment ebben a szektorban is kulcsfontosságú a hosszú távú elköteleződés támogatásában. Azok az orvosok és más egészségügyi szakemberek, akik a karrierjük elején vagy akár közben is valós és elérhető karrierutat látnak maguk előtt, azok kitartóbban, lelkesebben dolgoznak, és élvezik, hogy közben a karrierjük szépen ível felfelé. 

Ezt támogatják a különböző tehetséggondozó mentorprogramok is. Ezekbe kerülve a szakember mellé egy tapasztalt mentor is kapcsolódik, aki szakmailag és személyesen is segíti a fejlődést. Így a szakemberek kibontakoztathatják tehetségüket, idővel elérhetik a vágyott karriercsúcsot, miközben hosszútávon elköteleződnek az egészségügyi intézmény mellett. 

Az egészségügyi pályaelhagyás valós és évek óta egyre égetőbb probléma. A minőségi munkahelyi jóllét, a támogató és családias légkör, a szakmai és emberi támogatás és a tehetségmenedzsment azonban kulcsszerepet játszanak abban, hogy az orvosok, szakápolók és más egészségügyi szakemberek elkötelezettek maradjanak a szakmához és az intézményhez egyaránt. 

Az állami- és magánegészségügyben is fontos cél, hogy a magas színvonalú betegellátás fennmaradjon és a jól képzett szakemberek a pályán és az országban maradjanak. A fentiek jól bevált módszerek az egészségügyi pályaelhagyás megelőzésére, amelyekkel könnyen elérhető a kölcsönös elégedettség és a sikeres jövőkép. 

Vedd fel velünk a kapcsolatot, segítünk a motiváló egészségügyi környezet kialakításában! 

Kapcsolatfelvétel »

A MedConnect blogja

A MedConnect blogja

Olvass még több aktualitásról, érdekességről és az új HR trendekről az egészségügy folyamatosan változó világából a MedConnect blogon!


MedConnect Blog

Legfrissebb hírek az egészségügyi HR világából.

Kapcsolatfelvétel