Hír - 2023.09.12.

Egészségügyi karrier coach segít, hogy újra élvezd a hivatásodat

Az egészségügy az egyik legszebb hivatás, ugyanakkor az egyik legstresszesebb és leginkább embert próbáló szakma, amely komplex kihívások elé állítja a dolgozóit. Nem csoda, hogy egy idő után sok szakember érzi úgy, hogy elakadt a pályáján, nem látja a fejlődési lehetőséget és a kiégés tünetei is megjelennek. Ha felmerült már a karrierelhagyás vagy a munkahelyváltás gondolata, akkor a fontos döntés meghozatala előtt érdemes megfontolni az egészségügyre specializálódott karrier coach felkeresését. Nézzük, hogy miben segíthet a karrier coaching.

Az egészségügyi karrier coachingról 

A karrier coach vagy karrier tanácsadó feladata segíteni az egészségügyi területen dolgozó szakembereket és orvosokat abban, hogy a karrierjük különböző szakaszaiban el tudják dönteni, hogy az adott szakma, szakterület, munkahely vagy munkarend támogatja-e a személyes céljaikat, megfelel-e az aktuális élethelyzetüknek, preferenciáiknak. 

A kliens és a karrier coach az ülések során közösen dolgoznak az kliens karrierjének előremozdításán, hogy a lehető legtöbbet hozhassák ki magukból, a karrierjükből és elérhessék a kitűzött szakmai céljaikat és álmaikat.

A karrier coach feladata: 

 • közreműködik a pontos és reálisan elérhető karriercélok meghatározásában,
 • segít az előrelépéshez szükséges stratégia kijelölésében és kialakításában,
 • segít felismerni és kihasználni az erősségeket és kezelni a gyengeségeket,
 • motivál, támogatást nyújt és kitartásra biztatja a klienst a teljes folyamat során, 
 • működő technikákkal segíti a karrierrel kapcsolatos kihívások és problémák megoldását, 
 • személyre szabott tanácsot ad a kliens személyes igényei, elvárásai, céljai és preferenciái alapján. 

Nem dönt, irányt mutat

A egészségügyi karrier coach soha nem hoz döntést az orvos helyett és nem mondja meg azt sem, hogy mit kellene tennie. A coaching ülések során azonban olyan fontos kérdéseket tesz fel, amelyek elgondolkodtatják a szakembert és segítenek, hogy ő maga hozza meg a karrierjére vonatkozó fontos döntéseket. 

Az egészségügy nehéz szakma, és a hazai körülmények sem teszik könnyebbé. Ugyanakkor a 18 éves tapasztalatom alapján látom, hogy Magyarországon is adottak a lehetőségek, minden szakterületen meg lehet találni azokat a munkahelyeket, amelyek élhető életkörülményeket biztosítanak. Anyagilag, szakmailag és emberileg is elismerik az egészségügyi szakembereket. 

Ehhez kiemelten fontos, hogy a hozzánk fordulók a karrier coaching ülések során felismerjék személyes és szakmai erősségeiket, gyengeségeiket egyaránt, és azonosítsuk azokat a területeket, problémákat és a kihívásokat, amelyek az elakadást okozzák. 

A karrier coaching folyamat segít megtalálni azokat a megoldásokat, amellyekkel áthidalhatók a fennálló problémák, megtanítja jobban kihasználni a belső erőforrásokat és inspirációt ad a továbbiakhoz. 

Mikor érdemes karrier coach-hoz fordulni?

A pályafutás bármely szakában érdemes karrier coach-hoz fordulni, amikor jelentős munkahellyel és karrierrel kapcsolatos fontos döntés előtt állunk, legyen az 

 • pályaválasztás
 • pályamódosítás
 • személyes erősségek feltárása, elemzése
 • karrierépítés
 • pályaelhagyás
 • próbaidőszakból való továbblépés
 • munkahelyváltás
 • önéletrajz és motivációs levél írás
 • interjúztatás
 • bértárgyalás stb. 

Munkahelyi konfliktus esetén sem a váltás az egyetlen megoldás

Gyakran találkozom azzal, hogy az egészségügyi szakemberek munkahelyi konfliktusok miatt gondolkodnak a váltáson vagy pályaelhagyáson. Ilyen esetben is jó megoldás lehet a karrier coaching, mert a tapasztalatom alapján a váltás nem minden esetben jelent megoldást. 

A karrier coaching ülések segítenek jobban megérteni a munkahelyi dinamikákat és megtalálni azokat a módszereket, amelyek segítségével hatékonyabbá és harmonikusabbá válik a közös munka. 

Az egészségügyi karrier coaching lehet tehát a mentőöv, ami segít fennmaradni a felszínen a karrierrel kapcsolatos zűrzavarban. A karrier coach iránymutatásával és támogatásával pedig új perspektíva nyílik az új kihívások és lehetőségek felé, amelyek újra örömöt és motivációt hoznak a munkában és a mindennapokban egyaránt. 

Segítünk megtalálni az utat a boldogabb és kiegyensúlyozottabb munkahely felé. Kapcsolatfelvétel »

A MedConnect blogja

A MedConnect blogja

Olvass még több aktualitásról, érdekességről és az új HR trendekről az egészségügy folyamatosan változó világából a MedConnect blogon!


MedConnect Blog

Legfrissebb hírek az egészségügyi HR világából.

Kapcsolatfelvétel