Hír - 2024.07.04.

Hazaköltözési kisokos orvosoknak és egészségügyi szakdolgozóknak

Egészségügyi fejvadászként évek óta tapasztaljuk, hogy sok orvos szeretne visszaköltözni Magyarországra több éves külföldi praktizálás után. Ugyanakkor meglepve tapasztalják, hogy ez bizony nem mindig olyan egyszerű. Olvass tovább, máris mutatjuk a szakmai és magánéleti kihívásokat, és természetesen a lehetőségeket is.

Miért költöznek haza külföldről a magyar orvosok és egészségügyi szakemberek? 

A számok alapján külföldön sincs kolbászból fonva a kerítés. Közel 20 éves tapasztalatunk alapján látjuk, hogy bár sok orvos készül külföldre, egyre többen jönnének visszafelé is. A Medconnect kiterjedt kapcsolati hálójában úgy tapasztaljuk, hogy az orvosok és egészségügyi szakdolgozók átlagosan 10-15 éves töltenek külföldön, a legtöbben azonban 10 éven belül visszatérnek. A hazatérés oka személyenként változó: 

1. A külföldi bér és munkakörülmények már itthon is elérhetők

Az utóbbi években jelentős béremelés történt a magyar egészségügyben, ami egyre vonzóbbá teszi a hazai munkavállalást. Különösen a magánegészségügyben, ahol gombamód nyitnak a legmodernebb technológiával és eszközparkkal felszerelt intézmények. Ezekben a klinikákban pedig a munkakörülmények megközelítik, sok helyen pedig el is érik vagy akár meg is haladják a nyugati színvonalat. 

2. Családi és személyes okok

Sokan személyes vagy családi okok miatt döntenek a visszatérés mellett, hiszen egy idős, beteg családtag gondozása, a családtól és barátoktól való távolság miatt érzett honvágy, az otthoni környezet vagy éppen a beilleszkedési nehézségek is hazafelé terelik az egészségügyiseket. 

3. A hazai egészségügyi rendszer iránti elkötelezettség

A egészségügy nem egy szakma, hanem hivatás. Ezzel együtt sokan éreznek elkötelezettséget a magyar egészségügy és hazai emberek iránt egyaránt. Szeretnének hozzájárulni a jelenlegi helyzet fejlődéséhez és javításához, így bármennyire is vonzó a külföldi lét, inkább hazajönnének. 

4. Egzisztenciális biztonság és hosszú távú tervek

Bár a legtöbben anyagi okok miatt mennek külföldre dolgozni, sokaknál éppen ez lesz az ok, ami miatt visszatérnének Magyarországra. Sokan gondolják, hogy itthon stabilabb életet tudnak kialakítani, pl. nagyobb eséllyel tudnak az elképzelésnek megfelelő ingatlant vásárolni. 

5. Kulturális és nyelvi kötődés

Az anyanyelvi környezet és a magyar kultúra iránt érzett kötődés szintén fontos motiváció lehet a külföldről való hazatérésben, különösen azok számára, akik hosszú évekig éltek másik országban. 

Sok kihívással találkoznak a külföldről hazatérő orvosok

Akik több éves külföldi munkavállalást követően szeretnének ismét orvosként vagy egészségügyi szakdolgozóként visszatérni Magyarországra, számos szakmai és magánéleti problémával is szembe találják magukat. A bürokrácia nem lett kevesebb, az adminisztrációs feladat pedig akár a kedvet is elveheti a hazaköltözéstől. 

Szakmai nehézségek

Engedélyek és akkreditáció

Magyarországon egészségügyi tevékenység akkor végezhető jogszerűen, ha az egészségügyi dolgozó 

  • rendelkezik az adott egészségügyi tevékenység végzéséhez szükséges szakképesítési feltételekkel, 
  • szerepel az egészségügyi szakképesítést szerzett személyek alapnyilvántartásában
  • érvényes működési nyilvántartással rendelkezik
  • tagja az illetékes szakmai kamarának
  • egészségügyi állapota alapján az adott egészségügyi tevékenység végzésére alkalmas
  • rendelkezik működési engedéllyel és felelősségbiztosítással.

A külföldön szerzett szakmai engedélyek és akkreditációk magyarországi elismerése bonyolult és időigényes folyamat. A teendők és kitöltendő dokumentumok pedig aszerint változnak, hogy

  • a szakember rendelkezik-e érvényes működési nyilvántartással?
  • szerepelt-e már a működési nyilvántartásban?
  • amennyiben nem, a szakképesítését 8 éven belül vagy azon túl szerezte-e meg?
  • külföldön szerezte-e meg a szakvizsgát és szakképesítést?

Nyelvi és szakmai terminológiai kihívások

A külföldön töltött szakmai évek alatt az orvosok az adott ország terminológiáját használják a munkájuk során, ami nyelvi nehézséget okozhat a magyar nyelvű szakmai közegbe való visszatéréskor.

Továbbképzési kötelezettségek

A külföldi továbbképzésekért szerzett pontokat nem mindig ismerik el Magyarországon, sok esetben azokat honosítani kell. Az elismerési eljárás lefolytatására Magyarországon az OKFŐ és az Oktatási Hivatal, Magyar Ekvivalencia és Információs Központ jogosult. 

Munkaerőpiaci helyzet

Bár Magyarországon az egészségügyben munkaerőhiány van, a külföldön megszokott színvonalú állás megtalálása, különösen magasabb pozíciókban egyáltalán nem egyszerű. A külföldön szerzett tapasztalatokat sok intézmény nem értékeli, így csak a megszokottnál alacsonyabb pozíciók érhetők el. 

A Medconnect-nél küldetésünk, hogy összekössük egymással a magyar egészségügyi intézményeket az adott feladatkörre pontosan megfelelő, magasan kvalifikált szakemberekkel. Az évek alatt kiépített és folyamatosan bővülő saját kapcsolati hálónk, az egyetemekkel és orvosi szakiskolákkal való szoros együttműködésünk, valamint az intézmények és az egészségügyi szakdolgozók igényeinek ismerete a legtöbb esetben sikeres együttműködést eredményez.

Magánéleti kihívások

A szakmai nehézségek mellett a hazaköltözést a magánéleti kihívások sem könnyítik meg. 

Lakhatási és ingatlanvásárlási nehézségek

A hazaköltözés egyik sarkalatos pontja a lakhatási feltételek biztosítása. Visszatérőként meg kell oldani a lakásvásárlással vagy bérléssel járó feladatokat. A színvonalban és árban is megfelelő lakás vagy ház megtalálása és a hozzá kapcsolódó adminisztrációs feladatok akár hónapokig is tarthatnak.

Családi integráció

Ha a visszatérő orvos újdonsült családjával tér vissza az országba, akkor a családtagok beilleszkedése is fontos kérdés. A család minden tagjának alkalmazkodnia kell az új életkörülményekhez, meg kell találni a megfelelő bölcsödét, óvodát és iskolát, valamint a házastárs számára ideális munkahelyet. 

Pénzügyek 

A pénzügyi helyzet rendezése szintén sarkalatos pont a hazaköltözés során. A külföldi és hazai adózási szabályok sok ponton különböznek, ezért fontos összehangolni az adórendszerek vonatkozó szabályait, amivel elkerülhető a kettős adózás. 

Szociális és egészségügyi ellátás 

A magyarországi társadalombiztosítási rendszerben való visszailleszkedés újabb adminisztrációs feladatokat ír elő, és kezelni kell a külföldi biztosítási jogviszony helyzetét is. 

A fentiekből is jól látszik, hogy orvosként, egészségügyi szakdolgozóként komplex és sokrétű a hazaköltözés, amihez alapos felkészülés és kellő tájékozottság szükséges.

A Medconnect az elmúlt években több tucat orvosnak segített már az új élet kezdésében, a kötelező adminisztráció teljesítésében és a szükséges okmányok és dokumentumok összegyűjtésében. 

Neked is segítünk leegyszerűsíteni a hazaköltözést, vedd fel velünk a kapcsolatot! 
Kapcsolat »

A MedConnect blogja

A MedConnect blogja

Olvass még több aktualitásról, érdekességről és az új HR trendekről az egészségügy folyamatosan változó világából a MedConnect blogon!


MedConnect Blog

Legfrissebb hírek az egészségügyi HR világából.

Kapcsolatfelvétel