Hír - 2024.04.22.

5 stratégia az egészségügyi HR osztály fejlesztésére

Az egészségügy területén kiemelt jelentőségű a szervezeti egyensúly kialakítása, hiszen, ha az orvosok és szakdolgozók jól érzik magukat a mindennapos munkájuk során, az a munkájuk minőségére, a betegek elégedettségére és a klinika pozitív megítélésére egyaránt kedvező hatással van. A HR osztály kiemelt feladata a harmonikus munkakörnyezet hosszú távú fenntartása. A mindennapi teendők mellett azonban gyakran már éppen erre nem marad kapacitás. Ekkor érkezik el az idő, amikor a szervezetfejlesztést a HR területén érdemes kezdeni.

Ezer meg egy dolga akad a HR-esnek

A HR szakemberek komplex, kifejezetten a humán erőforrásokkal kapcsolatos feladatkörökkel foglalkoznak a szervezetben. Ez igen sokrétű lehet. Beletartozik többek között 

 • a munkaerő-felvétel
 • a toborzás
 • munkaerő kiválasztás
 • a munkajogi és munkaügyi kérdések kezelése
 • a bérszámfejtés
 • a különböző juttatások adminisztrációja
 • a teljesítményértékelés
 • a munkatársak képzése és fejlesztése
 • az alkalmazotti kapcsolatok kezelése

Kiemelt szerep hárul rájuk a munkaerő megtartása, motiválása, valamint a szervezeti kultúra és a harmonikus munkahelyi légkör kialakításában is, és persze fontos, hogy mindez hatékonyan működjön és illeszkedjen a vállalati stratégiához egyaránt.

Egyértelmű jel, hogy szervezetfejlesztésre van szükség, ha

 • csökken a szervezet teljesítménye
 • egyre több probléma üti fel a fejét a szervezeten belül
 • sokasodnak a negatív visszajelzések
 • növekszik a fluktuáció

Érdemes ilyenkor a HR folyamatok alapos felülvizsgálatával kezdeni, mert sokszor derül ki, hogy egyszerűen kapacitásproblémák miatt nem marad idő a munkahelyi dinamikák menedzselésére, a szervezet fejlesztését célzó projektek kidolgozására, a változások menedzselésére és a vállalati kultúra építésére.

Szervezetfejlesztés a HR osztályon

A szervezetfejlesztő alapvető feladata a szervezet belső működésének és hatékonyságának fejlesztése, amely magába foglalja a struktúrák és folyamatok áttekintését, az esetleges problémák azonosítását és az ehhez kapcsolódó javaslatok kidolgozását és bevezetését egyaránt. 

Ez valóságos csapatmunka a vezetőkkel és a munkatársakkal együtt, hiszen csak így lehet megértően és hatékonyan kezelni a különféle kihívásokat. A különböző megoldások pedig sokrétű eredményekhez vezetnek. Nézzük ezeket:

A folyamatok optimalizálása

A szervezetfejlesztés minden esetben a meglévő folyamatok mélyreható feltérképezésével és megértésével kezdődik. Ekkor nyílik lehetőség a hatékonyság fő kulcspontjainak azonosítására és a kihívásokat jelentő, nehezen kezelhető folyamatok felismerésére. Ezek rávilágítanak, hogy melyek azok a mindennapi feladatok, amelyek gátolják a szervezet növekedését, feloldásuk pedig gyors eredményekhez vezethet.

A toborzás újragondolása

Egyre nagyobb gondot okoz az egészségügyben a toborzás, az egészségügyre jellemző munkaerőhiány pedig folyamatos feladatokat ad a HR-es munkatársak számára. A szervezetfejlesztő stratégiai meglátásokkal segít átalakítani a toborzási folyamatokat, ami eredményesebb kiválasztáshoz, sikeresebb onboardinghoz, az új munkatársak beillesztéséhez és hosszú távú megtartásához szükséges feltételek biztosításához vezethet. Sok esetben kiderül, hogy érdemesebb egészségügyi fejvadászt is bevonni a folyamatba, mivel a szakmailag kiterjedt kapcsolati háló gyorsabb és hatékonyabb eredményeket hozhat, a HR munkatársak pedig ez idő alatt más területeken is kamatoztathatják szaktudásukat a szervezeten belül. 

Elkötelezettség növelése

Az elkötelezettség, motiváció és lelkesedés hiánya előbb-utóbb tükröződik a páciensektől érkező visszajelzésekben. Nem érdemes azonban ezt megvárni, mert közben rombolja a klinika hírnevét is. A személyre szabott elismerések, az új, innovatív programok újra felgyújtják a motiváció tüzét. Így a szakemberek elégedettebben dolgozhatnak, az eredményességi mutatók pedig meredeken emelkedhetnek.

Személyes növekedés támogatása

Az egészségügy folyamatosan változó iparág, ezért elengedhetetlen a rendszeres tanulás, az új technológiák, módszerek és kezelések ismerete. A szervezetfejlesztő segíthet meghatározni a személyes célokhoz illeszkedő szakmai képzési programokat és mentorálási lehetőségeket. Az életen át tartó tanulás és folyamatos fejlődési lehetőségek biztosításával az egészségügyi intézmények erős alapokat építhetnek és lojális munkavállalókat gyűjthetnek maguk köré, ami a többi szakember számára is vonzó lehet.  

Reziliencia fejlesztése

A folyamatos változás korában élünk, ami az egészségügyi szervezeteket sem kíméli. Annál is inkább érdemes ezért egy stabil szervezetet kialakítani, ahol az orvosok és egészségügyi szakemberek biztonságban érezhetik magukat, miközben a rendszer kellően rugalmasan tud reagálni a változásokra, támogatja a nyílt kommunikációt, a minőségi szakmai munkát és a közös célt. 

A szervezetfejlesztő bevonása stratégiai döntés, ami látható növekedést hoz a HR szakemberek értékteremtő munkájában. Hatékonyabb folyamatokat, a munkatársak jobb jólétét és elégedettségét, valamint a páciensek javuló véleményét eredményezi. 

Vedd fel velünk a kapcsolatot, neked is segítünk hatékonyabb HR osztályt és eredményesebb folyamatokat kialakítani.

Kérj ajánlatot szervezetfejlesztésre »

A MedConnect blogja

A MedConnect blogja

Olvass még több aktualitásról, érdekességről és az új HR trendekről az egészségügy folyamatosan változó világából a MedConnect blogon!


MedConnect Blog

Legfrissebb hírek az egészségügyi HR világából.

Kapcsolatfelvétel